Beograd, 27. jun 2019.

Bolje funkcionisanje centara za socijalni rad uz podršku Kraljevine Norveške

Kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“, Kraljevina Norveška pružila je podršku Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja u izradi Procene organizacione i funkcionalne kompatibilnosti centara za socijalni rad i profesionalnih kompetencija zaposlenih u centrima za socijalni rad u pet izabranih lokalnih samouprava. Izradom ove analize, uspešno je završena treća faza šireg projekata „Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije“, koji Ministarstvo sprovodi u cilju poboljšanja sistema socijalne zaštite u celoj zemlji.

Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je jedan od prioriteta osnaživanje centara za socijalni rad kao i pobolјšanje kvaliteta rada zaposlenih i pružanja usluga korisnicima.

„Sve aktivnosti usmerene su ka ostvarivanju uslova potrebnih za normalan život svih stanovnika Srbije, što podrazumeva i pomoć zaposlenima u centrima za socijalni rad kao i korisnicima njihovih usluga. Kroz projekat smo dobili veliki broj preporuka u vezi sa reorganizacijom načina rada centara za socijalni rad i profesionalne kompetencije zaposlenih, čime su postavlјene osnove za reorganizaciju posla u svim centrima za socijalni rad u celokupnom sistemu socijalne zaštite“, rekao je ministar Đorđević.

Osim unapređenja direktno vezanih za zaposlene u centrima za socijalni rad, ovom analizom je predloženo i osnivanje specijalizovanih regionalnih centara, kao i formiranje centralne službe za lјudske resurse. Četvrta faza projekta koje sprovodi Ministarstvo, podrazumevaće implementaciju predloga mera za pobolјšanje socijalne zaštite, kao i infrastrukturne radove u centrima za socijalni rad koji će unaprediti njihovo funkcionisanje.

“Kroz sistem socijalne zaštite, pomoć je potrebna ljudima koji su najugroženiji. Ali, suština ove analize je da pomogne zaposlenima u sistemu socijalne zaštite koji drugima pružaju pomoć. U Norveškoj smo radili godinama na unapređenju socijalne zaštite i još učimo, jer uvek postoje aspekti koji mogu biti bolji”, rekao je ambasador Kralјevine Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Analiza vredna 96.000 evra sprovedena je u pet centara za socijalni rad - Kučevo, Kovin, Leskovac, Mali Zvornik i Trstenik – I obuhvatala je procenu organizacione i funkcionalne strukture, obima posla i stručnih kompetencija zaposlenih, a dala je i preporuke za unapređenje.

“Drago mi je što analiza pokazuje da Srbija ima dobro organizovan sistem socijalne zaštite, sa visoko motivisanim i kvalitetnim stručnim kadrom. Verujem da će preporuke za unapređenje sistema u budućnosti doprineti još boljim uslugama za građane”, rekao je šef programam Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS Marko Vujačić.