Београд, 10. децембар 2019.

За јачање информационе безбедности Владе Србије 1,2 милиона евра од Краљевине Норвешке

Краљевина Норвешка подржаће јачање информационе безбедности Владе Републике Србије са 1,2 милиона евра, кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“. Меморандум о разумевању за спровођење ових активности потписали су данас државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) Владица Тинтор, заменица амбасадора Краљевине Норвешке Јане Кнутруд и шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији (УНОПС) Микела Телатин.

У оквиру пројекта “Норвешка за вас - Србија”, биће пружена подршка у изради нацрта Стратегије за развој информационе безбедности за наредни период, и ревизији критеријума за идентификацију критичне информационе инфраструктуре (КИИ) у Републици Србији. Осим тога, биће набављена и опрема за платформу за извођење сајбер вежби, која ће се користити за вежбе које осликавају сценарија правих сајбер напада и одбране за представнике Националног центра за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима Републике Србије (НационалниЦЕРТ у оквиру РАТЕЛ-а), и осталих ЦЕРТ-ова у Србији.

„Србија и Норвешка имају добре билатералне односе нарочито кроз интеграцију и сарадњу на Западном Балкану, па је вредност овог пројекта тиме још већа. Национални ЦЕРТ при РАТЕЛ-у добиће платформу којом ће унапредити капацитете и техничке могућности. Ресорно министарство поставило је чврсте темеље кроз Закон о информационој безбедности и Стратегију развоја информационе безбедности, а неопходно је даље развијање капацитета, ЦЕРТ-а и свих других институција које се баве критичном информационом инфраструктуром“, рекла је државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Ове активности уз подршку Краљевине Норвешке биће спроведене до септембра 2021. године.

„РАТЕЛ је обезбедио професионални дата центар у којем ће се налазити комплетна опрема неопходна за рад платформе за симулацију напада и одбране, и тако ћемо организовати националне сајбер вежбе за представнике ЦЕРТ-ова у Србији. Ово је заиста јединствен пример партнерства са Краљевином Норвешком и УНОПС-ом, које пружа значајан и видљив напредак у области информационе безбедности”, рекао је директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

Према речима заменице амбасадора Краљевине Норвешке Јане Кнутруд, подршка Норвешке од 1,2 милиона евра допринеће развоју стратешког оквира са фокусом на стандарде ЕУ, као и повећању информационе безбедности.

“Потписивањем овог Меморандума о разумевању, потврдили смо посвећеност развојним приоритетима Владе Србије као што је дигитализација, али и процес приступања Европској унији, јер помоћи ћемо земљи да усклади своје регулативе са европским правилима и нормама”, рекла је Кнутруд.

Пројекат „Норвешка за вас – Србија“ спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС у Србији.

“Кроз овај пројекат који финансира Краљевина Норвешка и спроводи УНОПС, пружамо подршку Министарству и РАТЕЛ-у у унапређењу стратегија и регулативе у области информационе безбедности, али и набављамо опрему, софтвер и неопходне лиценце”, рекла је шефица канцеларије УНОПСа у Србији Микела Телатин.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Сербије. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).