Прокупље, 25. август 2021.

Већа конкурентност предузећа у Прокупљу уз подршку Норвешке

Краљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија”, подржала је са око 40.000 евра осам предузећа у Прокупљу да кроз набавку опреме, консултантску подршку и тренинге унапреде своје пословање и повећају конкурентност.

Заменик амбасадора Краљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен и заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић разговарали су данас о подршци Краљевине Норвешке која је допринела запошљавању пет незапослених особа у Прокупљу.

“Унапређење капацитета за прераду воћа и поврћа један је од наших приоритета за развој пољопривреде у нашем крају, те је сваки облик подршке, као што је ова од Краљевине Норвешке, веома значајан. На тај начин можемо унапредити економију и повећати стандард становика”, рекао је заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић.

Кроз пројекат који је спровела фондација “Ана и Владе Дивац”, подршку је добило десет пољопривредних произвођача и прерађивача из Топличког округа, међу којима и три фирме из Прокупља. Подршка је укључила набавку опреме, сертификацију и стандардизацију, као и унапређење дизајна, брендирања и паковања производа.

“Кроз наш пројекат “Норвешка за вас - Србија” подржавамо социо-економски развој земље, и зато ми је драго да имамо овако конкретне резултате. Пољопривреда је један од веома важних сектора и у Норвешкој, и зато је константна подршка потребна”, изјавио је заменик амбасадора Краљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен.

Подршку су добиле и три прокупачке фирме из металске индустрије, кроз активности које је спровео Војводина Метал Кластер, да побољшају пословање и наступ на тржишту кроз пословне тренинге, повезивање и заједничке наступе с другим предузећима. У оквиру јавног позива за подршку постојећим предузећима, набављена је опрема за још две фирме из Прокупља, што ће допринети отварању два нова радна места.

Заменик амбасадора Краљевине Норвешке обишао је данас и предузеће “Boki food”, које је добило пасирку за воће и поврће и тиме проширило своју понуду и на производе од шипурка, јабуке, крушке и дуње. Набавком ове машине, компанија је унапредила свој производни процес чиме су створене могућности за извоз и ширење тржишта, а отворено је једно ново радно место.