Мионица, 30. јануар 2020.

Стручне обуке за лакше запошљавање у Мионици уз подршку Краљевине Норвешке

Сертификате о завршеној стручној обуци у хотелијерству, која је организована уз подршку Краљевине Норвешке преко пројекта „Норвешка за вас – Србија“, данас је у Мионици добило 24 полазника. Општина Мионица спровела је пројекат „Промена перспективе”, који оснажава незапослене припаднике маргинализованих група кроз стручно оспособљавање и тренинге за лични развој, да пронађу посао.

Тромесечну стручну обуку похађало је 24 незапослених (18 жена и шест мушкараца), што је обухватало курсеве за конобаре, куваре и рад на одржавању хотела. Осим тога, полазници су учили енглески језик и рад на рачунару, да би њихова конкурентност на тржишту рада била већа. Након спроведене обуке, предвиђена је организација састанка са представницима пословног сектора и потенцијалним послодавцима.

„Мионица је све заступљенија у пројектима које финансирају страни донатори, те смо захвални Краљевини Норвешкој за подршку пројекту који је допринео да незапослени из рањивих група добију неопходна знања која ће им помоћи да унапреде своје животе и осигурају егзистенцију“, рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Пројекат „Промена перспективе” финансира Краљевина Норвешка за 9.400 евра, док општина Мионица учествује са 1.100 евра.

„Захваљујући подршци Краљевине Норвешке, кроз пројекат “Норвешка за вас – Србија”, као и општине Мионица, данас 24 незапослених добија шансу да лакше пронађе посао у области угоститељства и хотелијерства. Верујем да ћете уз нова знања и вештине бити одлични кандидати за послове, а да ћете вредним радом успети да изградите вашу економску стабилност и да унапредите туристичку понуду Мионице“, рекао је менаџер програма УНОПС Бојан Ковачевић.

Краљевина Норвешка преко пројекта „Норвешка за вас – Србија“ подржава шест пројеката за повећање запошљивости. Општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште добиле су поршку за спровођење различитих врста обука у јавном и приватном сектору за 102 особе, након чега ће њих 50 добити посао. Подршка је усмерена на теже запошљиве групе становништва - младе до 30 година, особе са нижим нивоом образовања, Роме, старије од 50 година и дугорочно незапослене.

Ове активности, Краљевина Норвешка финансира са 60.000 евра, док општине укупно издвајају 16.500 евра.