Прешево, 21. април 2021.

Пола милиона евра од Норвешке за боље водоснабдевање Прешева

Радови на изградњи новог потисног цевовода су у току и биће завршени до септембра 2021. 

Kраљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија” подржава унапређење водоснабдевања у Прешеву са пола милиона евра, а радови на изградњи новог потисног цевовода су у току и биће завршени до септембра 2021. 

Заменик амбасадора Kраљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен обишао је данас радове заједно са в.д. председника општине Прешево Шћипримом Арифијем и заменицом директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Јеленом Чолић.

“Овај пројекат доноси охрабрење, јер заједно са општином Прешево, Kоординационим телом Владе Србије и УНОПС-ом радимо на обезбеђивању сигурног водоснабдевања за око 13.000 грађана Прешева. Kраљевина Норвешка уложила је око пола милиона евра у изградњу главног цевовода и реконструкцију пумпне станице, јер на тај начин стварамо одрживу инфраструктуру која побољшава животе људи”, рекао је заменик амбасадора Kраљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен. 

Изградња новог потисног цевовода од пумпне станице „Жујинце” до резервоара „Лоши извори” у Прешеву, отпочела је почетком марта 2021. године, а подељена је у три деонице укупне дужине око 6.000 метара. Пројектом су предвиђене су и испусне грађевине и ваздушни вентили са шахтовима, због сигурнијег одржавања водоводног система.

“Ово је веома важан пројекат за општину Прешево, због дугогодишњих потреба општине да побољша снабдевање водом. Веома смо захвални Kраљевини Норвешкој за сву подршку, уз коју ћемо старе азбестне цеви заменити новим металним, и тако омогућити стабилно снабдевање здравом водом у складу са стандардима Европске уније”, рекао је в.д. председника општине Прешево Шћиприм Арифи.

За радове на изградњи главног цевовода, Kраљевина Норвешка издвојила је 430.000 евра, док је општина Прешево преко Kоординационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа обезбедила 190.000 евра. 

“Изградња новог цевовода је важна за развој инфраструктуре у Прешеву, која ће утицати на квалитет живота становника. Сада заједничким напорима можемо да решимо дугогодишњи проблем и омогућити стабилно снабдевање водом”, рекла је заменица директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије Јелена Чолић. 

Kроз пројекат “Норвешка за вас - Србија”, претходно је успешно је реконструисана и пумпна станица “Жујинце”, која је део овог система. Уграђене су три нове једностепене центрифугалне пумпе и нови разводни ормарићи са пратећом опремом. Укупна вредност ових радова била је 167.000 евра.