Београд, 15. децембар 2020.

Отворена нова радна места у Србији уз подршку Норвешке

Шест пројеката укупне вредности од око 75.000 евра спровеле су општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште, од маја 2019. до новембра 2020.

У складу са локалним акционим плановима запошљавања, 37 особа из теже запошљивих група становништва у Србији је запослено након похађања стручних обука и пракси, уз подршку Kраљевине Норвешке преко пројекта “Норвешка за вас - Србија”.
Шест пројеката укупне вредности од око 75.000 евра спровеле су општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште, од маја 2019. до новембра 2020. Циљ Јавног позива локалним самоуправама за спровођење стручних обука у складу са локалним акционим плановима за запошљавање био је повећање запошљивости рањивих и теже запошљивих група становништва кроз унапређење њихових знања и вештина и допринос смањењу неусклађености између понуде и тражње на тржишту рада.

“Веома ми је драго да видим да је Норвешка подржала обуке за 99 корисника од којих је запослено 37, нарочито током ове године, када је пандемија ковид-19 негативно утицала на тржиште рада. Упркос околностима и уз велику подршку наших партнера из УНОПС-а, успели смо да обезбедимо послове у шест општина у Србији. Kроз унапређење различитих вештина - од страних језика, ИТ, међуљудских вештина и комуникације, до првог стажирања - сви наши корисници махом са нижим образовањем, млади, старији од 50 година, примаоци социјалне помоћи, Роми и дугорочно незапослени, побољшали су знатно своју позицију на тржишту рада у Србији”, рекао је амбасадор Kраљевине Норвешке Јорн Еуген Јелстад. 


За спровођење ових пројеката, Kраљевина Норвешка издвојила је 60.000 евра, док су локалне самоуправе учествовале са око 15.000 евра.

“Kроз овај јавни позив, настојали смо да подржимо запошљавање особа из група у неповољном положају. Зато ми је изузетно драго што су жене чиниле више од 65 одсто полазника стручних обука”, рекла је в.д. менаџерке пројекта “Норвешка за вас - Србија” Милица Дошеновић. 

Фото: УНОПС/Јануар-фебруар 2020.