Београд, 30. април 2020.

Од Норвешке и ЕУ стижу респиратори и монитори вредни 4,5 милиона евра

100 монитора за интензивну негу, 50 апарата за анестезију и респираторни мониторинг, 70 респиратора

Првих четрдесет од укупно 100 монитора намењених за интензивну негу, који су набављени средствима Европске уније и Краљевине Норвешке, стигло је у Србију и биће испоручено здравственим установама као допуна постојећој опреми у јединицама полуинтензивног и интензивног лечења и неге. Такође, уз подршку ЕУ и Норвешке, Србија ће добити и 50 апарата за анестезију који укључују респираторни мониторинг и свеобухватно праћење виталних параметара. Три оваква апарата су већ испоручена, десет уређаја стиже сутра, а током прве недеље маја очекује се преосталих 37 комада. Вредност ове опреме износи 3,2 милиона евра.

„Изузетно смо захвални нашим пријатељима из Норвешке и Европске уније, који су показали велику жељу да нам помогну, а ова опрема је изузетно важна, нарочито због другог таласа за који се припремамо. Захваљујући овој опреми имаћемо много више кревета интензивне неге по чему ће се мерити капацитет нашег здравственог система, нарочито за лечење плућних и кардиоваскуларних болести. Ова опрема неће остати само у већим градовима, већ ћемо је упутити свуда по Србији где је потребно, тако да људи не зависе од тога да ли ће моћи да буду транспортовани у Београд”, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић приликом обиласка дела приспеле медицинске опреме у магацину компаније Милшпед у Крењешевцима одакле се опрема у складу са проценама и потребама Министарства здравља транспортује у здравствене установе у земљи.

У Србију би током прве половине маја требало да стигне и 70 респиратора потребних при критичном збрињавању пацијената позитивних на COVID-19. Укупна вредност ових уређаја, од којих је ЕУ финансирала набавку 50, а Краљевина Норвешка 20 комада, износи 1,3 милиона евра.

Краљевина Норвешка је на почетку кризе определила средства за хитну помоћ у борби против корона вируса.

„Наша солидарност са Србијом има дубоке корене у дугом пријатељству два народа, па ми је изузетно драго што можемо да помогнемо у сузбијању кризе кроз унапређење капацитета јединица за интензивну негу. Овај дан чекали смо нестрпљиво, јер кашњења су била узрокована веома тешким условима на међународном тржишту софистициране медицинске опреме. Али, сви ови вредни уређаји који су пристигли и који ће стићи у Србију на наредним данима, значајно ће унапредити капацитете за лечење оболелих у Србији, а Норвешка је спремна да допринесе и дугорочним мерама”, рекао је норвешки амбасадор у Србији Јорн Еуген Јелста.

Европска унија је, у оквиру свог „глобалног одговора“ на борбу против актуелне пандемије, вредног 15,6 милијарди евра, определила инцијалну подршку Србији од 93 милиона евра, а један део те помоћи од скоро пет милиона евра подразумева управо набавку ове неопходне медицинске опреме.

„Од почетка кризе, Европска унија непрестано је радила у духу солидарности и сарадње да одговори на захтев Србије и набави и испоручи важну медицинску опрему за здравствене институције. Одмах смо издвојили 93 милиона евра, од којих је 15 милиона одмах употребљено за набавку и транспорт најургентније медицинске опреме, која свакодневно стиже у Србију. Зато ми је изузетно драго јер данас са председником присуствујем испоруци додатних медицинских уређаја. Док пружамо помоћ у овој критичној фази, настављамо да ојачавамо здравствени систем у Србији. Ова опрема биће веома корисна у будућности, а Европска унија остаје и даље уз Србију и њен народ“, рекао је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Сву медицинску опрему коју су донирале Европска унија и Норвешка, пре свега респиратори, монитори за праћење виталних функција пацијената, као и апарати за анестезију и потпорну респираторну терапију,  предвиђени су за краћу или дужу респираторну подршку код пацијената који пате од акутног респираторног дистреса, спазма или опструкције па ова подршка здравственом систему у Србији доприноси не само у сузбијању вируса COVID-19 већ у његовом свеобухватном и редовном функционисању.

Набавку ове медицинске опреме спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, која је глобално покренула механизам за хитне набавке. Председник Србије и амбасадори Фабрици и Јелста захвалили су се УНОПС-у на поузданом партнерству и истрајности у процесу набавке медицинске опреме у изазовним тренуцима на нестабилном међународном тржишту.

Фото: ЕУ инфо центар