Београд, 20. јун 2019.

Краљевина Норвешка помаже отварање нових радних места у Србији са 700.000 евра

Кроз пројекат „Норвешка за вас“, Краљевина Норвешка издвојила је 700.000 евра у оквиру јавног позива за подршку новим предузетницима и унапређењу продуктивности постојећих предузећа и отварање нових радних места. Предлоге пројеката за доделу бесповратних средстава могу да поднесу будући предузетници и постојећа микро и мала предузећа из 91 локалне самоуправе обухваћене пројектом до 17. јула 2019, а максимална вредност подршке може бити 10.000 евра.

Овај јавни позив има за циљ да допринесе уравнотеженијем друштвено-економском развоју кроз повећање могућности запошљавања и повећа социјалну кохезију у мање развијеним подручјима. Као резултат ових активности, очекује се отварање најмање 70 нових радних места кроз побољшање пословања постојећих предузећа и оснивање нових пословних субјеката.

Позив је подељен у две партије вредне по 350.000 евра – прва је намењена незапосленима који желе да започну пословање, а будући предузетници којима буде одобрено финасирање биће у обавези да финансијски учествују у пројекту са десет одсто од укупне вредности пројекта. На другу партију могу се пријавити предузећа регистрована у периоду од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2018, којима је потребна подршка за отварање нових радних места, а биће у обавези да дају готовински удео од 20 одство од укупних трошкова пројекта. Детаљни критеријуми јавног позива и документа за подношење пријаве доступни су на сајту пројекта „Норвешка за вас“ www.norveskazavas.org.rs/cir/ktext/javni-poziv-podrska-pocetnicima-u-poslovanju-i-postojecim-preduzecima-za-razvoj-kroz-nabavku-opreme-i-uvodjenje-usluga

Информативне сесије на којима ће сви заинтересовани моћи да добију појашњења и детаљније информације биће одржане од 24. до 28. јуна 2019, према утврђеном распореду:

  • Понедељак, 24. јун - Зрењанин, Градска управа Града Зрењанина, Мултимедијална сала (Трг слободе 10, Зрењанин), 10.30 часова
  • Уторак, 25. јун - Велика Плана, Дом Омладине (Бранка Радичевића 1, Велика Плана), 10.30 часова
  • Среда, 26. јун - Лозница, Омладински центар (Трг Јована Цвијића бб, Лозница), 10.30 часова
  • Четвртак, 27. јун - Краљево, Регионална привредна комора (Мала сала, Омладинска 2, Краљево), 10.30 часова
  • Петак, 28. јун - Лековац, Висока пословна школа струковних студија (Владе Јовановића 8, Лесковац), 10.30 часова