Алексинац, 7. фебруар 2019.

Краљевина Норвешка остаје поуздан партнер Републици Србији

Током догађаја који је данас одржан у алексиначком Центру за културу и уметност поводом обележавања дугорочне сарадње Краљевине Норвешке и Републике Србије, а у оквиру пројекта „Норвешка за вас“, председник Србије Александар Вучић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад потврдили су значај пријатељства ових двеју земаља и изразили уверење да ће њихова сарадња у будућности донети многоструке користи за грађане и грађанке Србије. Овом приликом, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и бројни градоначелници и председници општина које пројекат обухвата разменили су идеје о даљим областима помоћи и сарадње и подсетили се на релевантне пројекте које је Краљевина Норвешка финансирала у Србији са преко 250 милиона евра током више од две деценије.

Након подсећања да је Норвешка стајала уз Србију и у најтежим тренуцима, попут оних након поплава које су Србију задесиле у мају 2014. године, председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да постоји вишеструка корист од помоћи коју ова скандинавска земља пружа. „Важност подршке Норвешке нашој земљи није само у новцу, колико год он био значајан; битно је то што нас учи како да боље располажемо средствима, како да их транспарентно трошимо, да поштујемо процедуре и новац паметно користимо“, рекао је Вучић.

Међу пројектима које Краљевина Норвешка тренутно финансира у Србији налази се и пројекат „Норвешка за вас“, вредан 4,27 милиона евра, који пружа прилику за помоћ 91 локалној самоуправи из треће и четврте групе развијености. У складу са усмереношћу овог пројекта ка повећању могућности запошљавања рањивих група, унапређењу социјалне кохезије и инклузије, као и унапређењу инфраструктуре, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад истакао је усредсређен на идеје које долазе од представника општина и градова, а како би затим Норвешка помогла њихово спровођење.

„У Србији сам могао да посведочим позитивним променама у последњој деценији или две, али схватамо да и даље постоје делови земље који заостају за развијенијим градовима и општинама. Ми смо, са пројектом „Норвешка за вас“, управо због тога ту – да подржимо мале и мање развијене заједнице да унапреде квалитет живота у складу са потребама које имају“, рекао је амбасадор, додајући да је циљ Норвешке да такве заједнице оснажи тако да саме себи могу да помогну, а земља достигне равномерни развој.

Након представљања примера добрих пракси, уследила је серија разговора о могућим видовима подршке, као и потенцијалима за сарадњу у којој су, осим председника, амбасадора и челника локалних самоуправа, учествовали министри Ружић и Ђорђевић. „Ресор којим руководим је уз подршку Краљевине Норвеске током прошле године остварио одличне резултате у борби против сиве економије кроз пројекат “Реци НЕ раду на црно”, рекао је Ђорђевић. “Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће да ради на побољшању положаја и права радника, и стварању повољније климе за долазак нових инвеститора, а на Краљевину Норвешку рачунамо као поузданог партнера и пријатеља наше земље да нам у томе помогне”.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је пројекат „Норвешка за вас“ усмерен потребама на локалу, и позвао локалне самоуправе да искористе сваку врсту помоћи која им се пружа јер ће то допринети бољем животу грађана. „Краљевина Норвешка је један од донатора на различитим пројектима, али овај је окренут потребама градова и општина, као што су повећање запошљавање, социјална кохезија и већа безбедност електронске управе“, рекао је Ружић.

Локалне самоуправе обухваћене пројектом:

Алексинац, Алибунар, Бабушница, Бач, Бајина Башта, Баточина, Бела Црква, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чока, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Ириг, Ивањица, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Ковачица, Ковин, Краљево, Крупањ, Кучево, Куршумлија, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мали Иђош, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Нова Црња, Нова Варош, Нови Бечеј, Нови Пазар, Оџаци, Опово, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пландиште, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сечањ, Сјеница, Смедеревска Паланка, Сокобања, Србобран, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шид,  Тител, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Владимирци, Власотинце, Жабаљ, Жабари, Жагубица, Житиште, Житорађа.