Књажевац, 5. новембар 2019.

Градски стадион у Књажевцу обновљен уз подршку Краљевине Норвешке

Градски стадион у Књажевцу успешно је реконструисан уз подршку Краљевине Норвешке, а тиме су побољшани услови за бављење спортом готово 15.000 деце, младих и спортиста који користе овај комплекс. Ученици књажевачких основних школа учествовали су данас у ролеријади и кросу, чиме је означено отварање овог спорског објекта.

„После много деценија, стадион у Књажевцу добио је изглед о ком смо сањали сви ми који смо се бавили спортом. Потпуна реконструкција стадиона допринеће томе да Књажевац буде град спорта и здравог начина живота, тако да млади остану овде и добију све адекватне услове за спортске активности. Овај пројекат не бисмо могли да спроведемо без подршке Краљевине Норвешке, којој смо веома захвални за допринос“, рекао је председник општине Књажевац Милан Ђокић.

Радови који су спроведени у склопу пројекта „Норвешка за вас – Србија“, обухватили су уградњу система за наводњавање, асфалтирање атлескте стазе, обнову травног засада оба помоћна терена за фудбал, израду металне ограде око стадиона и металне помоћних терена за фудбал, реконструкцију источне и западне зидане ограде стадиона.

„Ово је био једна од првих пројеката чије смо финансирање одобрили кроз наш програм „Норвешка за вас – Србија“, у склопу подршке мање развијеним општинама. Иако је наш циљ првенствено финансирање развојних пројеката који унапређују локалну комуналну инфраструктуру или услове образовања, било нам је важно да подржимо обнову стадиона у Књажевацу и тиме омогућимо деци и младима да у свом граду имају услове за спорт и рекреацију, јер број становника у овој општини преполовљен је за последњих неколико деценија. Имали смо два вредна партнера – локалну самоуправу Књажевац и УНОПС, који спроводи пројекат – тако да данас видимо значајне резултате“, саопштено је из амбасаде Краљевине Норвешке.

Захваљујући подршци Краљевни Норвешке, овим су унапређени услови за око 9.400 деце и младих у Књажевцу, 2.200 чланова локалних спортских клубова, око 3.000 становнике општине који се рекреативно баве спортом и око 300 спортиста који се сваке године припремају за такмичења. Краљевина Норвешке финансирала је овај пројекат са 100.000 евра, а општина Књажевац учествовала је са 120.000 евра.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре и успостављање оквира информационе безбедности електронске управе у Србији. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).