Бела Црква, 11. јун 2021.

Бољи услови за образовање 300 ђака у Белој Цркви уз подршку Норвешке

Зграда основне школе саграђена је 1896. године и заштићена је као споменик културе, а имала је разне намене пре него што је четрдесетих година 20. века добила сврху образовне установе.

Kраљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија” подржала је обнову фасаде основне школе “Доситеј Обрадовић” у Белој Цркви и опремање кабинета за информатику са 70.000 евра. 

Председница општине Бела Црква Виолета Симић и заменик амбасадора Kраљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен обишли су данас ову основношколску установу, на којој су радови спроведени у оквиру пројекта завршеног током прошле године. Зграда основне школе саграђена је 1896. године и заштићена је као споменик културе, а имала је разне намене пре него што је четрдесетих година 20. века добила сврху образовне установе. Радови спроведени 2019. године, обухватали су рестаурацију вучених венаца и фасаде, као и замену олука. 

“Уз подршку Kраљевине Норвешке, успели смо да реконструишемо фасаду школе која је део заштићеног градског језгра, а сада након радова изгледа као када је саграђена. Осим тога, око 300 малишана има боље услове за образовање”, рекла је председница општине Бела Црква Виолета Симић.

Осим радова, опремљен је и школски кабинет за информатику новим рачунарима, столовима и столицама, чиме су унапређени услови за одржавање наставе. Захваљујући овом пројекту, побољшани су услови за рад и образовање око 300 ученика и наставника ове школе.

“Драго ми је што подршка Kраљевине Норвешке даје конкретне и опипљиве резултате, кроз пројекте као што је овај. Заједно смо успели да створимо сигурније и продуктивније окружење за ђаке у Белој Цркви, као и предуслове за модерно информатичко образовање које је основа за будућност деце”, рекао је заменик амбасадора Kраљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен.