Бабушница, 8. октобар 2020.

Боља енергетска ефикасност вртића у Бабушници уз подршку Краљевине Норвешке

Енергетска ефикасност вртића “Дечја радост” у Бабушници унапређена је уз подршку Kраљевине Норвешке, а ова предшколска установа данас је добила и возило за превоз деце из удаљених делова општине.

Енергетска ефикасност вртића “Дечја радост” у Бабушници унапређена је уз подршку Kраљевине Норвешке, а ова предшколска установа данас је добила и возило за превоз деце из удаљених делова општине, у оквиру пројекта “Норвешка за вас - Србија”. 

“Ова подршка Kраљевине Норвешке веома је значајна, нарочито јер је ово једини вртић у општини, који окупља децу из Бабушнице и околних села. Kроз пројекат “Норвешка за вас - Србија”, успешно смо спровели и стручне обуке у складу са локалним планом запошљавања”, рекла је председница општине Бабушница Ивана Стојичић.


Објекат предшколске установе у Бабушници изграђен је пре више од три деценије, те је реконструкција обухватила уградњу термичке изолације спољашњих зидова, израду фасаде, замену столарије, уградњу термичке изолације таванске међуспратне конструкције и замену олука. Ову зграду свакодневно користи више од 120 деце, узраста од три до шест година, као и 19 васпитача и запослених. Нови комби “форд транзит” служиће за превоз деце из околних насеља до вртића, чиме ће им бити олакшан приступ јединој оваквој установи у општини.

“Драго ми је што видим да уз подршку Норвешке, сада готово 140 дечака, девојчица и васпитача има боље услове за боравак и рад. Kроз пројекат “Норвешка за вас - Србија” пружамо подршку мање развијеним општинама у Србији, јер се у Норвешкој и сами суочавамо са миграцијама из удаљених делова земље, а настојимо да стимулишемо људе да остану у својим градовима”, рекао је први секретар амбасаде Kраљевине Норвешке Стефан Сандстад Алмехаген. 


Све уштеде на рачунима за енергенте биће искоришћене за унапређење рада вртића, у складу са формалном Одлуком о употреби уштеда, коју ће ускоро усвојити Скупштина општине Бабушница, у склопу примене принципа доброг управљања уз подршку програма Swiss PRO.

“Уз подршку Kраљевине Норвешке, пројекат унапређује локалну инфраструктуру у партнерству са општинама из треће и четврте категорије развијености, тако да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији”, рекла је в.д. менаџерке пројекта “Норвешка за вас - Србија” Милица Дошеновић. 

У пројекат повећања енергетске ефикасности зграде вртића у Бабушници и набавку возила, Kраљевина Норвешке уложила је 100.000 евра, а општина Бабушница 23.000 евра.